Begravningsgäst

Anmälan
Kyrkliga begravningar är öppna för alla. I dödsannonsen framgår om anmälan till minnesstunden behöver göras. Anmälan kan göras här.

 

Barn på begravningen
Sorgen påverkar alla och det kan vara en viktig del i barnets sorgeprocess att få delta på begravningen. Detta gäller som regel för både små och stora barn. Vi rekommenderar att barnen är delaktiga, även om tveksamhet råder.

 

Blommor
Många går ihop och beställer en krans eller någon sorgdekoration med en hälsning på kort eller band. En handbukett att lägga på kistan eller i graven vid avskedstagandet är brukligt att ha med sig. Blommor och arrangemang kan beställas via oss, i god tid innan begravningen. Det går också bra att kontakta vår Sigtuna Blommor så hjälper de er.

 

Fotografering
Att fotografera i ceremonilokalen möter oftast inget hinder, förutsatt att de anhöriga inte har något emot det. Man bör dock inte fotografera under själva begravningsceremonin. Fråga gärna representanten från begravningsbyrån vad som är tillåtet.

 

Klädsel
Hur formellt man behöver klä sig på en begravning varierar.
Vanligt förekommande är att män klär sig i mörk kostym eller kavaj. Svart slips är alltid korrekt och de närmast anhöriga kan även ha vit slips. För kvinnor kan det innebära mörk dräkt, klänning, kjol eller byxor. Viktigt är dock att känna sig bekväm i sin klädsel.
Valfri klädsel kan ibland annonseras i inbjudan, vilket innebär att valet av klädsel är just fritt. Viktigt att tänka på är att hedra den avlidne med sin klädsel.

 

Minnesgåvor och fonder
I många dödsannonser hänvisar de anhöriga till en minnesfond för forskning eller välgörande ändamål.

Om dödsannonsen är publicerad på familjesidan går det därigenom att skänka en gåva.

Idag har många fonder en så kallad gåvotelefon, dit du kan ringa och få hjälp att skänka din gåva. Som ett bevis på din gåva sänder fonden ett minnesblad till begravningsbyrån. I vissa fall läser officianten upp minnesbladen under minnesstunden.
Exempel på fonder och organisationer med 90-konto.

 

Tal
Generellt hålls eventuella tal vid eftersamlingen. De talen brukar ofta spegla den döde som person och dennes liv. En del personer vill gärna säga några ord i ceremonilokalen under avskedet framme vid kistan. De talen bör då vara av det kortare slaget

ESH
Ljusbärare
Psalmbok sv
Minnesgåvor